Tvrdík bude skládat účty dozorčí radě ČSA

12.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. prosince (ČTK) - Šéf ČSA Jaroslav Tvrdík bude ve středu čelit ostrým otázkám dozorčí rady ohledně hospodaření, obchodní politiky a marketingu. Rada se sejde na mimořádném zasedání a někteří její členové nevylučují, že by tématem setkání mohlo být i setrvání Tvrdíka v čele ČSA. Napsaly to pondělní Hospodářské noviny.

O odchodu Tvrdíka z místa prezidenta ČSA se spekuluje již několik týdnů. Důvodem jsou především špatné hospodářské výsledky společnosti. Její ztráta za letošní rok přesáhne 300 milionů korun.

"Už v minulosti Tvrdík dostal limit, pod který nesmí spadnout hospodářský výsledek," řekl HN informovaný zdroj. Předseda dozorčí rady Eduard Janota to však odmítl komentovat. Tvrdík v neděli na dotaz HN nereagoval, minulý týden pro MfD však svůj konec v čele ČSA vyloučil.

Dozorčí rada má k dispozici dopis bývalého viceprezidenta Bohuslava Šantrůčka, který minulý týden aerolinie opustil. Ten upozorňuje především na chyby, které ČSA pod vedením Tvrdíka dělá v obchodní politice a marketingu. Špatná je podle Šantrůčka i politika, ve které se vedení aerolinií silně zaměřuje na charterovou dopravu.

Tvrdík se přitom se špatným hospodařením firmy potýká již delší dobu. V září předložil dozorčí radě strategii, která měla propad zastavit. Součástí plánu bylo i rušení některých zahraničních a domácích poboček. Cestou ke snížení ztráty má být i snížení letištních poplatků, o které Tvrdík svedl úspěšný boj s Řízením letového provozu.

O tom, že o odvolání Tvrdíka uvažuje již i vláda napsala v pátek Mladá fronta Dnes. Předseda vlády Jiří Paroubek však takové informace popřel. "Na jednání vlády o takové možnosti nepadlo ani slovo. Premiér zdůrazňuje, že v této věci nečinil žádné konzultace," sdělila v pátek vládní mluvčí Lucie Orgoníková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK