Tamiflu proti ptačí chřipce budou pro Roche vyrábět i jiné firmy

12.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


CURYCH 12. prosince (ČTK) - Švýcarský farmaceutický výrobce Roche určil 12 potenciálních partnerů, kteří pro něj budou vyrábět lék Tamiflu proti ptačí chřipce. Roche to uvedl ve své zprávě. Svým krokem chce umlčet kritiku, že si příliš střeží složení svého preparátu.

Dvanáctku vybraných partnerů Roche nejmenoval. Jsou mezi nimi farmaceutické koncerny, generičtí výrobci léků a specializované chemické společnosti. Tamiflu je účinným lékem proti viru H5N1, který od roku 2003 zabil ve světě 70 lidí.

Přestože Roche zvyšuje své vlastní kapacity na výrobu Tamiflu, sklidil kritiku za to, že nechce jiným výrobcům dovolit výrobu preparátu. Tamiflu, po němž je ve světě silná poptávka, má také generické označení oseltamivir.

Americký senátor Charles Schumer minulý týden řekl, že se Roche již dohodl s 15 producenty včetně generických výrobců Teva Pharmaceutical Industries Ltd. a Mylan Laboratories Inc. Roche ale dnes oznámil, že první licenční dohodu o výrobě oseltamiviru podepsal s čínskou firmou Shanghai Pharmaceutical Group.

Tamiflu nemá patentovou ochranu v Indonésii, Thajsku a na Filipínách, kde mohou farmaceutické podniky vyrábět své vlastní verze léku. Roche také bude účinnou látku dovážet do Tchaj-wanu, Koreje, Malajsie a Vietnamu, kde se bude do tablet dávkovat lokálně.

Do roku 2007 chce Roche zvýšit vlastní roční výrobu Tamiflu na 300 milionů dávek. Tato výrobní kapacita vzhledem k nynějším objednávkám výrazně převyšuje poptávku, uvedl generální ředitel podniku Roche Pharma William Burns.

Tři miliony dávek dá Roche Světové zdravotnické organizaci (WHO) pro použití v epicentru, pokud by se choroba stala přenosnou z člověka na člověka. Kvůli viru se musely ve světě vybít miliony ptáků, připomněla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK