Pozemkový fond kvůli převodům půdy podal podněty k prošetření

12.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. prosince (ČTK) - Výkonný výbor Pozemkového fondu se kvůli kauze převodů lukrativní půdy překupníkům obrátil na policii a Obvodní státní zastupitelství v Praze 3 s podněty k prošetření. Sdělil to mluvčí PF Michal Bureš.

V souvislosti s poznatky z kontroly byl podán podnět k prošetření na bývalého člena výkonného výboru Romana Skopala pro podezření ze spáchání trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku a trestného činu podvodu. Tento podnět dostal útvar odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR.

Současně výkonný výbor podal Obvodnímu státnímu zastupitelství v Praze 3 podnět k prošetření pro podezření ze spáchání trestného činu zneužívání informací v obchodním styku. Důvodem tohoto podnětu podle Bureše je, aby se prošetřily všechny okolnosti, které stojí za zrodem a naplňováním tzv. mimořádného režimu, v rámci nějž překupníci půdu získali.

Pozemkový fond, který spravuje státní zemědělské nemovitosti, čelí kritice za to, že umožnil spekulantům získat lukrativní pozemky v okolí Prahy i na dalších místech v tuzemsku. Podle odhadů na nich mohou vydělat řádově miliardy korun.

Prezidium letos v červnu vzhledem k blížícímu se termínu restituční tečky rozhodlo, že s ohledem na nedostatek pozemků ve velkých městech má být všem, kteří se soudně domáhají určitého pozemku, žalovaný pozemek převeden. Zájemci si tak mohli ukázat žalobou na půdu, kterou chtějí. Zvláštní režim, který umožnil překupníkům získat lukrativní půdu, byl po měsíci zrušen.

V kauze padlo několik trestních oznámení a jejím důsledkem byly personální změny ve výkonném výboru. Sněmovna také odvolala místopředsedu a členy prezidia PF. Především kvůli této aféře odstoupil z funkce ministra zemědělství Petr Zgarba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK