HN: Lidé příliš nevědí o možnostech volby dodavatele proudu

13.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. prosince (ČTK) - Za necelé tři týdny si domácnosti budou moci vybrat, od koho budou odebírat elektřinu. V Česku tak vyvrcholí liberalizace tohoto trhu. Informovanost lidí o této možnosti je však velmi malá. Uvedly to Hospodářské noviny.

Podle průzkumu společností Datamar a Incoma Research hlavně na venkově lidé netuší, že od ledna bude i pro ně liberalizován trh s elektřinou. Neznalost majitelů rodinných domků je až devadesátiprocentní. O něco lépe jsou informování Pražané. V Praze o liberalizaci trhu ví polovina dotázaných.

Navíc bude změna dodavatele administrativně dosti náročná. Zájemce bude muset například uzavřít zvláštní smlouvy o distribuci a o dodávkách elektřiny. Když se k tomu připočte třeba změna platebního způsobu, půjde o poměrně složitou a časově náročnou akci.

Změna kromě toho zřejmě nepřinese ani zlevnění elektrické energie. Licenci na dodávky proudu sice už má asi 200 obchodníků, klíčové jsou ale tři firmy - ČEZ Prodej, E.ON Energie a Pražská energetika, které ovládají trh. Například v Německu je trh elektřinou liberalizován již sedm let, ale pro německé domácnosti se toho příliš nezměnilo. Snad jenom to, že nyní platí za proud asi o deset procent více.

Podobná nabídka cen proto zřejmě nebude domácnosti motivovat ke změně dodavatele. Výhody snad mohou přinést obchodní aliance prodejců elektřiny s bankami, pojišťovnami nebo obchodními řetězci, myslí si místopředseda Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček.

Podle ředitelky agentury Datamar Lenky Mynářové by se postoje lidí k liberalizaci mohly změnit teprve tehdy, až někdo na trhu dokáže nabídnout skutečnou změnu, která nebude doprovázena složitou administrativou.

Liberalizace trhu s elektřinou pro největší zákazníky začala v roce 2002. Vždy v lednu se následně otevíral trh pro další zákazníky. V lednu 2006 liberalizací trhu pro domácnosti se celý proces završí. Pokračovat bude ještě na trhu se zemním plynem, který bude zcela otevřen od roku 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK