Štěch: Cílem je příští rok růst nominálních mezd o sedm procent

13.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. prosince (ČTK) - Cílem odborů je, aby nominální mzdy v českých podnicích v roce 2006 rostly průměrně o sedm procent, což při tříprocentní inflaci bude znamenat reálný nárůst mezd téměř o čtyři procenta. Novinářům to řekl po zasedání sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů její předseda Milan Štěch. Ve většině podniků podle něj kolektivní smlouvy na příští rok ještě uzavřeny nebyly.

"Já osobně se domnívám, že i s ohledem na výkonnost ekonomiky by měl být nárůst mezd ještě vyšší. Budeme směrovat základní odborové organizace, aby při jednáních na růst mezd tlačily," řekl Štěch. Celkem se kolektivní smlouvy vztahují letos na téměř 40 procent všech zaměstnanců.

Odbory se při jednáních o kolektivních smlouvách budou podle Štěcha zaměřovat i na zkrácení týdenní pracovní doby na 37,5 hodiny, zvýšení podílu garantovaných mezd a v případě propouštění uplatňování sociálních rodinných aspektů. "Budeme prosazovat také větší nárůst penzijního připojištění pro zaměstnance, navýšení odstupného a delší řádnou dovolenou," podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK