PepsiCo je poprvé v historii větší než Coca-Cola

13.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONGVIEW (USA) 13. prosince (ČTK) - Americký výrobce nealkoholických nápojů PepsiCo je poprvé v historii větší než jeho úhlavní rival Coca-Cola. Podle aktuální ceny akcií činí hodnota Coca-Coly zhruba 98,7 miliardy dolarů (asi 2,4 bilionu Kč), zatímco hodnota PepsiCo se pohybuje kolem 110,8 miliardy dolarů (asi 2,7 bilionu Kč).

Přestože rozdíl v tržní kapitalizaci obou nápojových obrů je dále velmi úzký, pro Coca-Colu je ztráta prvenství jednou z dalších nepříznivých zpráv. Podnik si před rokem a půl stanovil, že se pokusí zvýšit efektivitu s cílem zvýšit zisky. V posledních měsících se ale tento záměr nedaří plnit.

Žezla v Coca-Cole se loni na jaře ujal Neville Isdell, který už byl sice v důchodu, ale podnik ho povolal zpět, aby výkonnost firmy zvýšil. V centru Isdellových plánů je více marketinku a zvýšení výroby nesycených nápojů.

Akcie Coca-Coly se loni na jaře, tedy v době nástupu Isdella do funkce ředitele, prodávaly za téměř 54 dolarů. Od té doby se ale kurz pohybuje v úzkém pásmu od 40 do 45 dolarů. Podnik si na začátku prosince stanovil, že bude zvyšovat objem výroby o tři až čtyři procenta ročně.

Coca-Cola sídlí v Atlantě v americkém státě Georgia. Její akcie se na trhu obchodují od roku 1919 a patří k hlavním emisím mnoha akciových indexů. PepsiCo je mladším podnikem a má sídlo ve městě Purchase ve státě New York.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK