Právo: Dohodu s Nomurou brzdí spory mezi ČSOB a ČKA

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. prosince (ČTK) - Uzavření mimosoudní dohody a ukončení sporů mezi státem a japonskou společností Nomura znemožňují spory mezi ČSOB a Českou konsolidační agenturou. Na tu přešly z ČSOB špatné pohledávky ze zkrachovalé IPB, kterou ČSOB převzala. Napsalo to středeční Právo.

"Koncepční spor s novým vedením agentury o to, zda nám ČKA může zpátky neomezeně vracet pohledávky IPB, brání udělat za případem IPB tečku," řekl Právu mluvčí ČSOB Milan Tománek.

Nomura žádá u arbitráže v Londýně od České republiky až 40 miliard korun. Arbitráž má již brzy určit, zda uvalením nucené správy na IPB a jejím prodejem ČSOB stát porušil smlouvu o ochraně investic a japonskou společnost poškodil.

Bez ČSOB, která je v jednáních s Nomurou klíčovým hráčem, zřejmě dohoda nebude možná. ČSOB při převzetí IPB od státu dostala záruky, že v případě prohry ve sporech s Nomurou, za ní zaplatí. Špatné pohledávky IPB poté ČSOB prodala ČKA.

Agentura ale tvrdí, že ČSOB některé pohledávky převedla neoprávněně a chce, aby jí banka peníze vrátila. "Jednoznačným zájmem ČKA je vždy hájit zájmy státu. Nemůže dopustit, aby se ČSOB obohacovala na jeho úkor. Nikoli spory mezi ČSOB a ČKA, ale právní vady pohledávek, jichž si je sama ČSOB vědoma, brání jednoduchému zavření transakce," reagoval na tvrzení ČSOB mluvčí agentury Jiří Pekárek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK