HN: Důlní společnost OKD možná vstoupí na akciovou burzu

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. prosince (ČTK) - Důlní společnost OKD možná vstoupí na akciovou burzu, aby získala prostředky na akvizice a možnou privatizaci polských uhelných dolů. V úterním rozhovoru pro agenturu Reuters to uvedl majitel dolů Zdeněk Bakala. Napsaly to Hospodářské noviny.

OKD se zajímá o dva polské doly - Budryk a Jastrzebska Spolka Weglova, které produkují 17 milionů tun uhlí ročně. Produkce OKD se nyní pohybuje kolem 13 milionů tun. Firma věří, že polská vláda pokročí s odkládanou privatizací těchto dolů, přestože jiné privatizace v energetice pozastavila. Podle Bakaly připadá u těchto privatizací i u jiných akvizicí v úvahu dluhové i akciové financování.

"V případě, že by investice přesahovala naše možnosti, můžeme se spojit s kamarády v Londýně, New Yorku a oni se rádi k dobré investici připojí," řekl Bakala. Nevylučuje ani možnost nabídky akcií na burze v Londýně nebo v Praze.

Případná veřejná nabídka nových akcií OKD by přišla poté, co se firma zbavila dvou procent minoritních akcionářů. Jejich vyvlastnění v létě provedla firma Karbon Invest, přes kterou Bakalova investiční společnost RPG Industries OKD kontroluje.

Finančník Bakala je zakladatelem společnosti Patria Finance. Po jejím prodeji se na dva roky z podnikání stáhl, do OKD vstoupil před rokem. Byla to velmi výhodná investice, protože ceny uhlí vzápětí vzrostly díky oživení ocelářského průmyslu. Firmě v důsledku růstu cen uhlí stoupl zisk ze stovek milionů na pět miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK