HN: Státní půjčky na modernizaci bydlení mají zpoždění

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. prosince (ČTK) - Státní půjčky pro mladé lidi na modernizaci bydlení chce ministerstvo pro místní rozvoj odstartovat až v březnu příštího roku. Původní plán počítal s lednem. "Potřebovali jsme delší čas na doladění podmínek, za kterých je budeme poskytovat," řekl Hospodářským novinám ministr Radko Martínek.

Návrh vládního nařízení, který lidem umožní nový typ půjček získat, předložil Martínek kabinetu na konci minulého měsíce. Od vlády ministr zároveň čeká definitivní rozhodnutí, jak velkou půjčku bude možné získat. Sám ji navrhuje maximálně do sto padesáti tisíc korun, ale na toto téma bude kabinet ještě debatovat, uvádějí HN. "Je možné, že vláda tuto částku navýší na 200.000 korun," řekl deníku ministr.

S podporou kolegů může podle Hospodářských novin Martínek počítat vzhledem k tomu, že vláda má podporu bydlení mladých rodin v programovém prohlášení.

Státní půjčka na modernizaci bude mnohem výhodnější než obdobný úvěr v bankách. Má mít dvouprocentní úrok, zatímco ve stavebních spořitelnách a hypotečních bankách dají obdobnou půjčku nejméně až od tří procent, poznamenává deník.

Půjčka se splatností deseti let budou moci získat lidé do 36 let. V případě manželů musí být pod věkovým limitem aspoň jeden z nich. Lidé, kteří nežijí v manželství, mohou o půjčku požádat také, ale musejí prokázat, že pečují o nezletilé dítě. Úvěr přitom budou moci získat jak vlastníci a spoluvlastníci bytů či domu, tak členové bytového družstva.

Nová půjčka má být doplňkem k dnešním třísettisícovým půjčkám na pořízení vlastního bydlení, o které je velký zájem. Za letošek ji získalo přes šest tisíc zájemců.

Na úvěry na modernizaci bytů má státní fond bydlení pro první rok připravenou necelou miliardu korun. Při navrhovaném stopadesátitisícovém limitu by z toho mohl vyřídit zhruba šest a půl tisíce žadatelů.

Úředníci věří, že nápor žádostí zvládnou. "Netroufám si ale odhadnout, jestli nám peníze budou stačit. V opačném případě se buď neuspokojené žádosti převedou do dalšího roku, nebo se bude zvažovat přesun peněz z jiných podpor," řekl HN Jan Wagner z fondu bydlení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK