Dovozní ceny se v říjnu meziročně zvýšily, vývozní klesly

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. prosince (ČTK) - Dovozní a vývozní ceny se v říjnu vyvíjely protichůdně. Zatímco dovozní se v meziročním srovnání zvýšily, vývozní naopak klesly. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Ve srovnání s loňským říjnem se dovozní ceny podle ČSÚ zvýšily o 0,8 procenta, vývozní ceny se snížily o 2,6 procenta.

V meziměsíčním srovnání ceny zahraničního obchodu po dvou měsících klesání v říjnu rostly. U dovozních cen uvádí ČSÚ růst o 1,3 procenta, u vývozních 1,1 procenta.

Ceny zahraničního obchodu v říjnu významně snížila meziročně silnější koruna vůči hlavním zahraničním měnám. Toto meziroční posílení však bylo nižší než v září, poznamenali statistici.

Dovozní ceny nejvíce ovlivnil třicetiprocentní růst cen nerostných paliv, hlavně plynu, ropy a ropných výrobků. S výjimkou této skupiny však ceny všech ostatních sledovaných skupin klesaly. Nejvýrazněji pak u hotových výrobků o 8,2 procenta.

Největší vliv na meziroční pokles vývozních cen vývozu měly nižší ceny polotovarů, zejména železa a oceli, a to o 5,8 procenta. Ceny strojů a dopravních prostředků klesly o 2,6 procenta. Výrazněji, o 8,8 procenta, se zvýšily, stejně jako u dovozu, pouze ceny nerostných paliv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK