EK plánuje kvůli komunikacím postih Švédska a Polska, varuje i ČR

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 14. prosince (ČTK) - Evropská komise plánuje postih Švédska a Polska za to, že dosud nezavedly úplná pravidla fungování telekomunikačního trhu. Komise na nedostatky upozornila i další země, včetně České republiky. Té vyčítá, že nezajistila komplexní služby v rámci telefonních seznamů a že lidé nejsou dostatečně chráněni proti nevyžádané reklamě.

Komise uvedla, že trest pro Švédsko a Polsko bude požadovat prostřednictvím Evropského soudního dvora, na který se v této věci obrátí. Polsko se provinilo tím, že si lidé nemohou ponechat telefonní číslo při změně operátora, zatímco ve Švédsku jde o regulaci ochrany trhu. Bližší vysvětlení komise podá až později, napsala agentura Reuters.

Komise nicméně uvedla, že od Švédska a Polska očekává nápravu dříve, než se soud začne její stížností zabývat. Důrazné varování, diplomaticky označované jako odůvodněná stanoviska, komise zaslala České republice, Francii, Řecku, Lotyšsku, Maltě, Polsku a Slovensku. Tyto země nezajistily komplexní služby v rámci telefonních seznamů.

Německo, Finsko a Polsko si vysloužily varování i kvůli tomu, že nedaly svým národním telekomunikačním regulátorům dostatečné pravomoci. Tyto země mají dva měsíce na to, aby na výtky Evropské komise zareagovaly. Pokud budou upozornění ignorovat, mohly by se také ocitnout před tribunálem Evropského soudního dvora.

Mírnější varování komise zaslala na Kypr, do Portugalska a do Británie, rovněž kvůli nedostatečným službám v rámci telefonních seznamů. Litva sklidila kritiku za to, že nedává při změně operátora uživatelům možnost ponechat si telefonní číslo, a Česko za nedostatečnou ochranu proti spamu, tedy nevyžádané reklamě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK