Euro: Soud uznal několikamiliardový dluh Setuzy vůči ČKA

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA/ÚSTÍ NAD LABEM 14. prosince (ČTK) - Česká konsolidační agentura u Okresního soudu v Ústí nad Labem uspěla se žalobou o uznání několikamiliardové pohledávky vůči společnosti Setuza. Informoval o tom server Euro OnLine. Účetní cena pohledávky za Setuzou činila zhruba 1,8 miliardy korun, postupně se ale rozrostla o sankční úroky na současných asi 4,1 miliardy korun. Soud uznal nároky státu v plném rozsahu, napsalo Euro. Setuza se proti rozhodnutí soudu odvolá.

"Poslali jsme okresnímu soudu omluvenku, že se náš právní zástupce nemůže dostavit, přesto vyhlášení rozsudku nebylo odloženo. Vyřčení verdiktu tak nebyl přítomen žádný zástupce Setuzy," řekla mluvčí firmy Marie Logrová. Odvolání bude řešit Krajský soud v Ústí nad Labem.

Setuza pohledávku dříve neuznávala. Započetla si proti ní takzvanou Nemethovu pohledávku vůči státu, jež má kořeny ještě v dobách existence IPB. Setuza postavila obě pohledávky proti sobě a tvrdila, že už státu nic nedluží. Věc se proto dostala k soudu.

Podle rozhodnutí vlády z letošního listopadu by měla být pohledávka ze Setuzou převedena z ČKA na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. Stát chce s pomocí pohledávky získat ztracený vliv v jedné z předních tuzemských potravinářských firem.

Setuzu totiž ovládl počátkem listopadu Český olej poté, co na něj byl PGRLF nucen převést 38 procent akcií Setuzy. Převod se uskutečnil na základě opční smlouvy podepsané v roce 2002. Smlouva byla připravena bývalým vedením ministerstva zemědělství, v jehož čele stál Jaroslav Palas. Český olej, do té doby držitel 49,9 procenta firmy, další akcie přikoupil a zvýšil svůj podíl v Setuze na více než 90 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK