Vrchní ředitel ČT: Také letos očekáváme vyrovnané hospodaření ČT

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. prosince (ČTK) - Česká televize bude také letos hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Členům Rady ČT to řekl vrchní ředitel František Lambert v souvislosti s výsledky hospodaření televize za tři čtvrtletí letošního roku. Televize by tak zopakovala výsledek z loňského roku, kdy dosáhla vyrovnaného rozpočtu po čtyřech letech, v nichž skončila vždy ve ztrátě.

"Ke konci roku předpokládáme vyrovnané hospodaření. Výnosy i náklady by měly dosáhnout výše zhruba 4,67 miliardy korun," uvedl Lambert. Od ledna do září je podle Lambertových informací ČT zatím v kladných číslech ve výši 69,756 milionu korun.

Lambert mimo jiné uvedl, že ČT letos očekává 140.000 nových koncesionářů. To prý znamená přínos do pokladny ČT při poplatku sto korun za měsíc přes 150 milionů korun.

Zhruba 140.000 nových poplatníků by mohla televize získat i přesto, že na základě novely o poplatcích naopak musela z databáze vyřadit přes 26.000 registrovaných přijímačů, za které dosud platily školy; ty jsou nyní podle novely od poplatků osvobozeny. Dalších téměř 10.000 jmen televize vyřadila, neboť již nejsou poplatníky, poznamenal Lambert. V předchozích letech s výjimkou loňska přitom počet poplatníků každý rok klesal o desítky tisíc. Vysoký počet nových poplatníků je důsledkem letos spuštěné akce na vymáhání poplatků, která se ale setkala i s kritikou ze strany veřejnosti a částečně i od rady ČT.

Televize prodala pohledávky u neplatičů poplatků soukromé firmě za plnou cenu plus úroky ke dni převzetí. Kritice ale bylo například podrobeno neosobní znění dopisu, kterým ČT sdělovala lidem, kolik na poplatcích dluží. ČT se také v některých případech obrátila na lidi, kteří nikdy nedlužili. Úřad na ochranu osobních údajů zkoumá, zda ČT při prodeji pohledávek neporušila zákon tím, že předala osobní údaje neplatičů soukromé firmě.

Podíl regionálních studií v Brně a Ostravě na celkovém vysílacím čase činí podle Lamberta od ledna do září 17,9 procenta. Zákon televizi přikazuje naplnění kvóty 20 procent. "Plnili bychom 20 procent, kdybychom nemuseli přenášet záznamy z parlamentu, které nám narušily schéma," poznamenal Lambert.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK