V daňových formulářích za tento rok bude několik změn

14.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. prosince (ČTK) - Daňoví poplatníci se při vyplňování daňových formulářů za tento rok musí připravit na některé změny. Ty se například u daně z příjmu fyzických osob týkají především společného zdanění, které se musí vypočítat. Informovalo o tom ministerstvo financí. To zveřejní všechny tiskopisy včetně informací na internetových stránkách ve čtvrtek. V tištěné podobě budou k dispozici na finančních úřadech v lednu 2006.

Všem poplatníkům daně z příjmů fyzických osob bez ohledu na druh a zdroj příjmů je určen tiskopis "Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období 2005". Znamená to, že tiskopisy za zdaňovací období 2004 typ A a typ B budou sloučeny v jeden tiskopis.

Do něj budou zapracovány změny vyplývající z úprav zákona o daních z příjmů, jako například daňové zvýhodnění a společné zdanění manželů. Tento tiskopis tvoří základní část a přílohy jako ve zdaňovacím období 2004, poprvé je ale součástí další příloha obsahující výpočet společného zdanění manželů. K jeho výpočtu vydalo MF metodickou pomůcku, která je zveřejněna na adrese: http://cds.mfcr.cz. Podání lze učinit též elektronicky.

U daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků zůstávají za zdaňovací období 2005 v platnosti tiskopisy, které jsou obsahově shodné s loňskými. Byly u nich pouze promítnuty dílčí změny vyplývající z legislativních úprav, které se týkají zejména daňového zvýhodnění. Plátci daně, kteří zaměstnávali letos nerezidenty, mají v tiskopisu novou povinnou přílohu.

U daně z příjmu vybírané srážkou podle zvláštní sazby daně zůstávají tiskopisy za zdaňovací období 2005 bez věcných změn.

V novém vzoru tiskopisu Přiznání k dani z příjmů právnických osob, který je určen pro zdaňovací období započatá v roce 2005, je zohledněna zejména evidence nové odpisové skupiny hmotného a nehmotného majetku, nové odečitatelné položky od základu daně a také evidence nové slevy na dani za pořízení registračních pokladen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK