Americké akcie ve čtvrtek stouply díky nízké inflaci

23.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 23. prosince (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek posílily díky zprávě o nízké inflaci ve Spojených státech a vysokým ziskům technologických společností. Náladu na trhu podpořilo rovněž ukončení stávky v newyorské dopravě, která na tři dny přerušila provoz metra a autobusů a ochromila běžný život města.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se zvýšil o 0,51 procenta na 10.889,44 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,42 procenta na 1268,12 bodu a index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 0,66 procenta na 2246,49 bodu, napsala agentura Reuters.

Americké ministerstvo obchodu ve čtvrtek oznámilo, že cenový index spotřebitelských výdajů bez zahrnutí kolísavých cen potravin a energie v listopadu stoupl o pouhých 0,1 procenta. To podpořilo očekávání, že by americká centrální banka mohla brzy ukončit zvyšování úrokových sazeb.

Softwarový gigant Microsoft však oslabil o 0,5 procenta poté, co Evropská komise firmě pohrozila uvalením každodenně vybírané pokuty dvou milionů eur (58 milionů korun). Sankce má být trestem za to, že firma neplní antimonopolní požadavky Bruselu ještě ani rok poté, co jí to nařídil evropský soud. Společnost označila krok komise za neoprávněný.

Na devizovém trhu vedl očekávaný konec růstu úrokových sazeb v USA k poklesu dolaru. V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru posílilo o 0,3 procenta na 1,1871 USD. K japonskému jenu dolar klesl o 0,5 procenta na 116,68 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK