Francouzské pojišťovny se po nepokojích chtějí hojit na státu

25.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 25. prosince (zpravodaj ČTK) - Francouzské pojišťovny se dostaly do sporu se státem ohledně nákladů na pojistné za škody způsobené během nedávných nepokojů na předměstích. Vláda prohlásila, že se v této věci nemíní angažovat, ale pojišťovny žádají, aby stát vzal náklady na sebe. Škody se odhadují na 200 milionů eur, tedy asi šest miliard korun.

Pojišťovny podle listu Le Monde argumentují zákonem z roku 1983, podle něhož je stát odpovědný za škody vyplynuvší ze zločinů a přečinů skupin osob. Poukazují také na to, že vláda v době nepokojů vyhlásila výjimečný stav a tak přiznala vážné narušení veřejného pořádku, za který je odpovědný právě stát.

Vládní mluvčí a ministr rozpočtu Jean-François Copé už minulý měsíc řekl, že stát se "nehodlá finančně zapojit". Ministr-zmocněnec pro územní celky Brice Hortefeux zase prohlásil, že "stát na sebe přece nevezme všechny náklady na poškozené veřejné budovy. K čemu by jinak byly pojišťovny?"

Ty chtějí věc předložit správním soudům a Státní radě, která prý v minulých letech na základě zákona z roku 1983 určila odpovědnost státu ve dvou třetinách až třech čtvrtinách projednávaných případů.

Projednávání u soudů se může táhnout až pět let. Pojišťovny však už teď přistoupily ke zvýšení pojistného obecních úřadů na předměstích, která byla nepokoji postižena. V Clichy-sous-Bois u Paříže, kde incidenty koncem října vypukly, má zvýšení dělat 30 procent. Le Monde napsal, že některá města se už odmítla na příští rok pojistit.

Během třítýdenních násilností bylo ve Francii zapáleno před 9000 vozidel a přes 200 budov.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK