SZPI začala kontrolovat doplňkovou výživu kvůli anabolikům

26.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. prosince (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) vůbec poprvé začala prověřovat sportovní a doplňkovou výživu. Důvodem je nedávný rozsudek soudu, který potvrdil, že se do některých běžně prodávaných výrobků přidávají zakázané látky, například anabolika. Tyto látky mohou vážně poškodit zdraví. Ve večerních zprávách to uvedla televize Nova.

Nova připomněla případ lyžaře Petra Nováka, který používal potravinový doplněk a měl kvůli němu pozitivní dopingový test. V přípravku se poté našel zakázaný norandrosteron. Novák výrobce přípravku zažaloval a spor vyhrál. Výrobce, firma Aminostar, však tvrdí, že přípravek anabolika neobsahoval.

Inspekce si na zjišťování zakázaných látek pořídila nový přístroj za šest milionů korun. "My jsme už odebrali asi 20 vzorků, které byly podezřelé z toho, že by mohly anabolické steroidy obsahovat," řekla Nově mluvčí SZPI Daniela Kolejková. Výsledky budou až v lednu.

Inspekce chce však v kontrolách pokračovat. "Od začátku příštího roku zahajujeme celoplošnou celoroční průběžnou kontrolu," potvrdila Kolejková. Zkontrolovat by měla řádově stovky výrobků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK