Ukrajina vyzývá Rusko u plynu ke kompromisu, hrozí arbitráží

28.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


KYJEV 28. prosince (ČTK) - Ukrajinský premiér Jurij Jechanurov opět odmítl navrhované prudké zvýšení cen ruského plynu a vyzval Moskvu ke kompromisní dohodě. Pokud se obě strany nedohodnou, bude to důvod pro předání sporu k mezinárodní arbitráži, řekl Jechanurov oblastním ukrajinským předákům.

Ruský plynárenský monopol Gazprom chce zvýšit cenu plynu pro Ukrajinu pětinásobně na úroveň cen pro západní Evropu. Firma pohrozila, že bez dohody Ukrajinu od 1. ledna odstaví od dodávek. Kyjev označuje tyto požadavky za nepřijatelné.

Ukrajinská vláda dnes vyslala do Moskvy ke krizovým jednáním ministra paliv a energetiky Ivan Plačkova. "Byly zaslány ukrajinské návrhy na řešení situace civilizovaným způsobem," řekl Jechanurov. "Kdyby je ruská strana odmítla, budeme mít důvod uchýlit se ke stockholmskému soudu (arbitráži)," řekl.

Kyjev dosud odebírá ruský plyn po 50 dolarech za 1000 metrů krychlových. Gazprom chce cenu zvýšit až na tržní úroveň 230 dolarů.

Přes Ukrajinu jde zhruba 80 procent ruského plynu pro střední a západní Evropu a Gazprom vylučuje, že by spor s Ukrajinou vedl k ohrožení dodávek dále do Evropy. Jechanurov však v úterý řekl, že Kyjev má právo brát z ruských dodávek do Evropy 15 procent jako tranzitní poplatek. Podle Gazpromu se to však dá klasifikovat jako krádež.

V úterý se Bělorusko, které je rovněž tranzitní zemí pro ruský plyn, dohodlo s Gazpromem na ceně 46,7 dolaru za 1000 kubíků plynu. To je pouze 20 procent toho, co chce Gazprom po Ukrajině. Běloruský vládce Alexander Lukašenko je spojencem Ruska, zatímco Ukrajina se od svého souseda po loňské "oranžové revoluci" a nástupu Viktora Juščenka do funkce prezidenta odvrátila k Západu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK