Zlínský kraj stále usiluje o Hyundai, hejtman míří do Koreje

03.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ZLÍN 3. ledna (ČTK) - Hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš odcestuje spolu s českou delegací příští týden kvůli jednání o investici automobilky Hyundai do jihokorejského Soulu. Kraj totiž stále společnosti nabízí pro její továrnu zónu v Holešově. Lukáš ČTK řekl, že chce firmu informovat o připravenosti zóny. Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Ivo Mravinac sdělil, že v delegaci budou i zástupci Moravskoslezského kraje, Ostravy a představitelé MPO a CzechInvestu.

Jihokorejská společnost Hyundai plánuje stavbu své pobočky, která by dodávala ročně kolem 300.000 vozů zejména na evropský trh, zřejmě v některé z lokalit v Česku. V úvahu připadají zóny v Nošovicích, Holešově a Mošnově. Počítá se s investicí 35 až 40 miliard korun. Továrna by měla přímo zaměstnat kolem 3000 lidí, v dodavatelských firmách by mohlo podle CzechInvestu vzniknout více než 10.000 nových pracovních míst.

Zlínský kraj odkoupil v holešovské zóně od společnosti TTT Air společně s několika budovami celkem 182 hektarů pozemků za 292 milionů korun. Většinu těchto prostředků poskytne stát. Hodnota celé transakce je ale 325 milionů korun, kraj se totiž zároveň stane majitelem TTT Air. Kraj má již uzavřeny také předběžné smlouvy na koupi dalších několika desítek hektarů s jinými vlastníky. Nyní tak může nabídnout již více než 230 hektarů.

"Chci v Koreji prezentovat současný stav. Pozemky již máme vyřešeny a pracujeme na tom, aby byla v reálné době postavena rychlostní komunikace směrem na Slovensko. Považuji za důležité, aby vedení automobilky přímo od nás slyšelo, že jde vítanou investici, a že jsme připraveni vybavit území podle jejich požadavků," poznamenal hejtman Lukáš. Pozemky má ale připraveny i Moravskoslezský kraj. Právě nošovickou zónu přitom Hyundai preferuje.

Sedmá největší automobilka na světě Hyundai chce začít se stavbou už příští rok, první vozy by měla vyrobit na konci roku 2008. Nová továrna by podle odhadů agentury CzechInvest v roce 2009 zvýšila růst českého hrubého domácího produktu až o 1,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK