Prima podala žalobu proti pětimilionové pokutě od vysílací rady

03.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. ledna (ČTK) - Televize Prima se rozhodla soudně bránit proti první pětimilionové pokutě od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání za reality show VyVolení. "Prima v pondělí podala k Městskému soudu v Praze žalobu proti rozhodnutí rady o uložení pokuty za vysílání pořadu VyVolení ve dnech 19. až 25. října loňského roku," řekla mluvčí Primy Jana Malíková.

Podle názoru rady porušila Prima zákon tím, že v době mezi 06:00 až 22:00 odvysílala ve své reality show příliš vulgární, obscénní a erotické záběry, které mohly narušit mravní, psychický a fyzický vývoj dětí a mladistvých. "Rada podle našeho názoru nepostupovala s dostatečnou znalostí našeho pořadu, nezjistila řádně skutkový stav a upřela nám základní procesní práva," uvedl dnes generální ředitel Primy Martin Dvořák v tiskové zprávě.

Pokud rada podle Dvořáka usoudila, že televize porušila zákon, měla Primu před udělením pokuty zaslat upozornění, ve kterém by upřesnila, v čem porušování zákona spatřuje. "Myslíme si ale, že pořad VyVolení, který je vysílaný po dvacáté hodině, vývoj dětí neohrožuje," míní ředitel.

Předseda rady Petr Pospíchal řekl, že podat žalobu proti rozhodnutí rady je právem každého provozovatele vysílání. "To rozhodnutí jsme učinili ve vší vážnosti a odůvodnili jsme jej dostatečně obsáhle, s dostatečným odborným zázemím. Takže se domníváme, že by soudním přezkoumáním mělo naše rozhodnutí projít bez zrušení," dodal Pospíchal.

Pětimilionovou pokutu, nejvyšší jednorázový peněžní postih, který kdy vysílací rada udělila, dostala Prima od rady na počátku října. Rada se na stejném zasedání zabývala i konkurenčním projektem Novy Big Brother; v tomto případě udělila Nově pokutu o milion nižší.

Celkem již rada za pořady udělila Nově a Primě 26 pokut v celkové výši 47 milionů korun, z toho 25 milionů Nově a 22 milionů Primě. Také u dalších pokut televize již dříve avizovaly, že se proti nim budou bránit soudně. Zároveň rada řeší dalších 20 správních řízení s Novou a dvě s Primou kvůli ohrožení vývoje dětí a mladistvých, přičemž v každém řízení je horní hranice pokuty deset milionů korun.

S Primou pak rada také zahájila dalších 15 správních řízení kvůli údajné skryté reklamě ve VyVolených na jednu velkou oděvní firmu. V každém takovém řízení je horní hranice pokuty 2,5 milionu korun.

Rada se zatím zabývala díly obou reality show odvysílanými Primou a Novou od srpnového začátku do zhruba konce listopadu. Dalšími díly, které televize nabídly v prosinci, se tak zřejmě rada bude ještě zabývat na některém ze svých dalších zasedání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK