Ceny amerických akcií se téměř nezměnily

03.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 3. ledna (ČTK) - Ceny amerických akcií se během prvního obchodování v letošním roce výrazněji neměnily. Největší světová automobilka General Motors však oslabila. V pondělí byly americké akciové trhy kvůli státnímu svátku uzavřeny.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času, tedy v 18 hodin SEČ, stoupl o pouhých 0,02 procenta na 10.719,90 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se naopak snížil o 0,01 procenta na 2205,10 bodu.

Akciím dnes v nárůstu bránily vyšší ceny ropy a překvapivě slabá zpráva o vývoji aktivity zpracovatelského sektoru Spojených států. Automobilka GM se propadla o 3,8 procenta na 18,69 dolaru poté, co makléřská společnost Banc of America Securities snížila cílovou cenu jejích akcií na 13 dolarů z dosavadních 16 dolarů.

Institut řízení dodávek dnes oznámil, že index aktivity zpracovatelského sektoru USA se v prosinci snížil na 54,2 bodu z listopadových 58,1 bodu. Analytici přitom očekávali mírnější pokles na 57,5 bodu. Index nicméně zůstal nad 50 body, což signalizuje růst aktivity v sektoru.

Cena ropy dnes odpoledne prudce rostla a připsala si více než dva dolary. Americká ropa se dokonce vyšplhala nejvýše za poslední dva a půl měsíce. Důvodem je spor Ruska s Ukrajinou o cenu zemního plynu, který krátce omezil dodávky plynu do Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK