Ukrajina požádala EU o pomoc ve sporu o cenu plynu s Ruskem

03.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 3. ledna (ČTK) - Ukrajina oficiálně požádala Evropskou unii o pomoc při vyjednávání ve sporu o cenu zemního plynu s Ruskem, jenž v pondělí narušil dodávky ruského plynu evropským zákazníkům. Agentuře Reuters to řekl evropský komisař pro energetiku Andris Piebalgs. Dodal, že stejný krok učinilo Moldavsko, které má s Ruskem podobnou rozepři jako Ukrajina.

Piebalgs dále uvedl, že v Moskvě byly obnoveny rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou. Dodal, že dohoda mezi oběma stranami je nezbytná pro stabilní dodávky zemního plynu do Evropské unie. Z dnešních rozhovorů však dosud nejsou k dispozici žádné výsledky.

Ruský plynárenský gigant Gazprom v neděli přestal Ukrajině dodávat plyn, protože nebyla ochotna přistoupit na zvýšení ceny. Do konce loňského roku Ukrajina platila 50 dolarů za tisíc metrů krychlových plynu, ale Rusko nyní za stejné množství požaduje až 230 dolarů. To je cena, kterou teď za ruský plyn platí odběratelé v západní Evropě.

Rusko slíbilo, že přerušení dodávek plynu na Ukrajinu se nedotkne žádné jiné země. Krátce po odstavení Ukrajiny od dodávek ale začalo hlásit pokles tlaku v potrubí na svých přijímacích stanicích několik evropských zemí. Kromě Česka to byly všechny země ve střední Evropě. Zásobování evropských odběratelů se ale už vrátilo k normálu.

Rusko obvinilo Ukrajinu, že plyn určený odběratelům v západní Evropě ilegálně zadržuje, což Ukrajina odmítla. Její zástupci ale tvrdí, že pokud se venkovní teploty sníží pod minus tři stupně, země si bude ruský plyn brát jako kompenzaci za tranzit. Spor sleduje Evropská unie, která představitele obou zemí vyzvala k okamžitému vyřešení problému.

Experti na energetický sektor všech 25 zemí Evropské unie budou o situaci jednat ve středu. Zaměří se na to, jak by západní Evropa řešila problémy, které by se objevily v důsledku většího výpadku zásobování ruským plynem. Předpokládá se větší spolupráce a semknutost jednotlivých zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK