LN: Velké firmy budou letos propouštět

04.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. ledna (ČTK) - Česká ekonomika sice láme rekordy, přesto letos přijdou tisíce zaměstnanců velkých státních podniků o práci. O další tisíce by se měl snížit i počet státních úředníků. Píšou to Lidové noviny.

Například České dráhy plánují letos snížit počet zaměstnanců o 3000 až 4000 lidí. Podle mluvčího drah Petra Šťáhlavského se propouštění bude týkat zaměstnanců ve všech odděleních. Loni dráhy propustily asi 10.000 zaměstnanců a nyní jich mají zhruba 63.000.

Asi 400 zaměstnanců z celkových 8000 propustí elektrárenská skupina ČEZ. S mírným poklesem počtu zaměstnanců počítá i Česká pojišťovna, počet však nesdělila.

Možný pokles počtu zaměstnanců nepopřela podle LN ani televize Nova. "Nejde o propouštění, ale o proces optimalizace personální struktury a její nastavení do standardní podoby, na kterou jsou zvyklí zahraniční akcionáři," citují LN mluvčí Novy Veroniku Šmítkovou.

Zhruba 900 lidí propustí Česká pošta. Již loni propustila zhruba 600 lidí. Pokles počtu zaměstnanců nevyloučila podle LN ani Česká spořitelna. Ke konci loňského roku propustila zhruba 550 lidí.

Nezaměstnanost se nedaří snižovat ani přes rychlý růst ekonomiky. "Jedním z nejdůležitějších faktorů je v této souvislosti vysoké zdanění práce, a to jak přímo, tak ve formě různých odvodů, například na sociální nebo zdravotní pojištění," soudí analytik PPF Pavel Kohout. Za další příčinu označují analytici nepružný trh práce. Podle nich je stále ztížena možnost přijímat zaměstnance nebo je zase propouštět.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK