Americké akcie vstoupily do nového roku prudkým nárůstem

04.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 4. ledna (ČTK) - Americké akcie v úterý při svém prvním obchodování v letošním roce prudce posílily. Zápis z posledního zasedání americké centrální banky totiž naznačil, že se zvyšování úrokových sazeb v USA blíží ke konci. Ropné tituly navíc těžily z nárůstu cen ropy. V pondělí byly americké akciové trhy kvůli státnímu svátku uzavřeny.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se zvýšil o 1,21 procenta na 10.847,41 bodu. Zaznamenal tak nejvýraznější nárůst od loňského dubna. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,64 procenta na 1268,12 bodu a index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 1,74 procenta na 2243,74 bodu.

Vzhůru zamířily především tituly citlivé na úrokové sazby, jako jsou makléřské společnosti, banky a pojišťovny. Největší světový poskytovatel finančních služeb Citigroup stoupl o 1,6 procenta a firmy American Express a Bank of America si připsaly přes dvě procenta.

Největší světová veřejně obchodovaná ropná společnost Exxon Mobil posílila o více než čtyři procenta. Cena ropy v úterý prudce rostla a připsala si více než dva dolary. Důvodem je spor Ruska s Ukrajinou o cenu zemního plynu, který krátce omezil dodávky plynu do Evropy.

Největší světová automobilka General Motors se však propadla o 2,7 procenta na 18,90 dolaru poté, co makléřská společnost Banc of America Securities snížila cílovou cenu jejích akcií na 13 dolarů z dosavadních 16 dolarů. Maloobchodní gigant Wal-Mart Stores klesl o 1,2 procenta kvůli neuspokojivému odhadu prosincových tržeb, napsala agentura Reuters.

Na devizovém trhu vedl očekávaný konec růstu úrokových sazeb v USA k poklesu dolaru. Euro se tak přehouplo přes klíčovou hranici 1,20 USD a v závěru obchodování v New Yorku se prodávalo za 1,2013 USD. Relativně vysoké sazby v USA byly hlavním motorem růstu dolaru v uplynulém roce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK