Podíl seniorů s mobilem minulý rok stoupl na 70 procent

04.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. ledna (ČTK) - V loňském roce používalo mobilní telefon 70 procent lidí starších 50 let. Proti roku 2004 to znamená zvýšení o sedm procent, ale proti předchozím letům se tempo růstu zpomaluje, řekla Alexandra Hroncová ze společnosti Eurotel. V ČR je kolem 3,6 milionu lidí nad 50 let.

Operátoři se shodují, že starší uživatelé u telefonů ocení zejména větší displej a tlačítka či jednoduché ovládání. Na tuzemském trhu, kde celkové rozšíření mobilních telefonů přesahuje 108 procent, jsou vedle dětí senioři v současnosti jednou ze slibných cílových skupin operátorů a tomu se snaží přizpůsobit i nabídky přístrojů. Nejde však o speciálně vytvořené telefony pro tuto část trhu.

Mezi vhodné přístroje pro starší uživatele operátoři řadí například Nokii 2600, Nokii 3120, Sagem MyX2-2, Siemens A75, jejichž ceny v některých případech začínají již kolem 1500 Kč. Řešením může být i telefon Jablotron, který na první pohled vypadá jako pevná linka. Na Jablotron sází například T-Mobile, který k němu nabízí i tarif umožňující volat do pevných sítí za 1,19 Kč za minutu. Kvůli svým rozměrům se však "největší mobil na světě" příliš nehodí k přenášení.

Podle Jakuba Hrabovského z Oskara Vodafonu nemusejí být například starší typy telefonů vždy nevýhodnějším řešením, protože mohou být například kvůli zastaralým technologiím hůře ovladatelné než telefony nové. "Řešením může být nový telefon speciálně vytvořený pro cílovou skupinu uživatelů, kteří dávají přednost základním hlasovým a textovým službám a jednoduchému ovládání," uvedl. Mateřský Vodafone například nabízí v deseti zemích pod názvem Simply telefony, které mají vedle běžné klávesnice několik tlačítek pro základní funkce. V tuzemsku zatím služba není k mání.

I mezi seniory se ale najde spousta uživatelů, kteří používají třeba komunikátory, mobilní připojení k internetu, multimediální zprávy a další pokročilé technologie.

V ČR na více než 11 milionů aktivních mobilních čísel připadá 10,2 milionu obyvatel. Kolem 20 až 25 procent uživatelů má více mobilních čísel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK