Spadlé stromy zastavily u Karviné vlaky s uhlím, OKD nemá vagony

04.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 4. ledna (ČTK) - Stromy popadané přes železniční tratě na Karvinsku ráno zablokovaly vlaky naložené uhlím i prázdné nákladní vozy společnosti OKD Doprava. Další nákladní vlaky čekají na kolejích na odstranění následků úterní železniční nehody v Brodku u Přerova. Těžařům postupně docházejí prázdné vagony, aby mohli zajistit bezproblémovou nakládku uhlí. Dvoudenní zpoždění by ale nemělo způsobit nedostatek uhlí u hlavních odběratelů OKD, řekla mluvčí firmy Věra Breiová. Problémy mají i autodopravci a další firmy.

Od časných ranních hodin jsou neprůjezdné tratě Orlová - Bohumín a Doubrava - Zárubek na Karvinsku, přes koleje tam spadlo několik stromů. "Kdo má ruce a nohy, tak pracuje, abychom provoz na trati obnovili co nejdříve," řekla Breiová.

Komplikace způsobuje těžařům i úterní nehoda nákladního vlaku nedaleko Brodku u Přerova. "Stojí tam několik našich vlaků s prázdnými vagony, které nám chybí. Zároveň se další naložené vlaky nemohou dostat k odběratelům," vysvětlila Breiová. Firma proto odložila nakládání dalších vlaků. Pokud bude nehoda ještě dnes odstraněna, nemělo by to podle Breiové nijak narušit hospodaření firmy ani provoz firem, které od OKD uhlí odebírají.

Záplavy sněhu brzdí rovněž dopravu na silnicích. Komplikují fungování například bohumínské firmy Transeurope, která s 50 kamiony provozuje mezinárodní kamionovou dopravu. "Sníh je pro dopravce katastrofa, mnohdy ani nedojedeme, když uvízneme v koloně kamionů. Zrovna teď řeším dopravní nehodu, do našeho auta narazil druhý osobáček, jdu se podívat, jaká je škoda," řekl majitel firmy Petr Škuta, který prý podobnou situaci nepamatuje.

Kalamitní situaci musí větším nasazením techniky řešit i další moravskoslezské firmy, jejich chod ale návaly sněhu zatím nijak vážněji neohrozily. "Jen v pátek jsme museli odložit nakládku šesti kamionů, později se situace stabilizovala," řekla mluvčí strojírenského holdingu Vítkovice Eva Kijonková.

Hutní společnost Vítkovice Steel, která přepravuje vyrobené plechy po kolejích i nákladními vozy, se podle své mluvčí Lenky Hatlapatkové se situací celkem rychle vyrovnala. "Nezůstaly nám stát žádné vagony ani nákladní vozidla. Obě cesty jsou stále komplikované, ale podařilo se logistiku zprovoznit tak, že dodávky běží bez větších problémů," řekla.

V Třineckých železárnách zatím situaci zvládají v rámci normy a bez vážnější problémů, řekla mluvčí firmy Dušana Chreneková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK