Ekonom: Švýcarsko si nechává v Praze vyrobit vlaky za 8,5 mld Kč

05.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. ledna (ČTK) - Švýcarské spolkové dráhy si nechávají v Praze Zličíně u firmy Siemens vyrobit dvoupatrové elektrické vlaky za 8,5 miliardy korun. Švýcarské dráhy si jich objednaly 35 a sloužit by měly pro příměstskou dopravu. Ve svém aktuálním vydání to píše týdeník Ekonom.

V Česku se kompletně vyrábějí čelní řídící vozy, u obou vložených vozů dělá pražský Siemens hrubé stavby, lakování a částečně také závěrečnou montáž. Ostatní práce na soupravě dokončuje ve Švýcarsku firma Stadler Rail.

Podle výrobce jsou vlakové jednotky sériově vybaveny klimatizačním zařízením a informačním systémem pro cestující. Mají nízkopodlažní konstrukci, takže plně vyhovují požadavkům na přepravu tělesně postižených. Souprava má 378 míst k sezení.

Souprava nyní musí projít zátěžovou klimatickou zkouškou ve zkušebním středisku Rail Tec Arsenal ve Vídni. Spolkový drážní úřad potom vystaví osvědčení o provozuschopnosti. Po zkušebních jízdách v Curychu budou nové jednotky nasazeny od května do provozu na jedné lince. Postupně však budou přibývat další.

Podle informací Ekonoma by měly letos švýcarské dráhy rozhodnout o objednávce dalších 25 elektrických dvoupatrových jednotek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK