Finanční trhy v Izraeli kvůli Šaronovi prudce oslabují

05.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


JERUZALÉM/TEL AVIV 5. ledna (ČTK) - Finanční trhy v Tel Avivu kvůli zdravotním problémům izraelského premiéra Ariela Šarona prudce klesly. Kurz šekelu k dolaru oslabil zhruba o 1,6 procenta na 4,6425 ILS, hlavní index telavivské burzy ztratil asi 5,4 procenta.

Šekel později část ztrát smazal a byl vůči dolaru slabší asi o 0,9 procenta. Burza ale pokračuje v poklesu, a to za vysokého objemu obchodů, což značí rezignaci. Index TA-100 byl po 9:00 SEČ slabší o 5,9 procenta na 806,17 bodu.

Izraelský premiér Ariel Šaron ve středu prodělal těžkou mozkovou mrtvici a lékaři ho celou noc operovali. Jeho zdravotní stav je ale nadále vážný.

"Myslím, že (na trzích) bude v příštích několika dnech převládat politická nejistota. Ale nakonec, i když je to smutné, každý člověk je nahraditelný. Izrael má silnou ekonomiku," sdělil ředitel ekonomického oddělení společnosti Meretz Investments Koby Akai.

"Je to jednoznačně kvůli Šaronovi, na 100 procent," podotkl k poklesu finančních trhů dealer jedné z velkých izraelských bank. Většina dealerů si ale myslí, že alespoň kurz šekelu se vrátí na výchozí pozici. Letošní rok totiž zahájil růstem právě díky tomu, že Izrael má silnou ekonomiku a zdravé finance.

Šaron se měl dnes podrobit plánované operaci srdce, která ale byla klasifikována jako lehčí zákrok. Někteří dealeři uvedli, že už na začátku týdne zaznamenali u některých svých klientů zvýšený zájem o nákup opčních kontraktů jako zajištění pro případ, že by se něco nepovedlo a operace nedopadla dobře.

Šaron měl velké šance, aby ve volbách 28. března už potřetí obhájil křeslo premiéra. Finanční trhy počítaly s jeho vítězstvím a své odhady už započítaly do kurzu měny i do akcií. Pokud by Šaron zemřel, situace na finančních trzích by se pravděpodobně od základu změnila.

"Trh předpokládá, že je to konec Šaronovy politické kariéry. Nikdo teď neví, co bude dál," řekl jeden z dealerů. Kurz šekelu se podle něj zotaví ve chvíli, kdy bude oznámen Šaronův nástupce. "Trh sleduje politickou situaci a podle toho se chová," prohlásil další z dealerů ve finančním ústavu Bank Hapoalim.

Šaronova smrt nebo invalidita by v Izraeli nevyhnutelně vedla k politickým otřesům. Vážně ohrožen by byl také mírový proces na Blízkém východě a snaha o vyřešení sporů s Palestinou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK