Japonské akcie pokračují v růstu, zpevňují technologie

05.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 5. ledna (ČTK) - Ceny japonských akcií se opět zvyšovaly, a hlavní index tokijské burzy tak vystoupil na novou nejvyšší hodnotu za více než pět let. Investoři mají zájem hlavně o akcie technologických firem, jako je Toshiba a Hitachi. Na devizovém trhu se zastavil pokles dolaru.

Index Nikkei 225 si připsal 63,83 bodu a den uzavřel růstem o 0,39 procenta na hodnotě 16.425.37 bodu. To je nejvyšší úroveň od září 2000. Ještě lépe si vedl širší index Topix. Ten zpevnil o 0,72 procenta a obchodování zakončil na 1685,15 bodu. Tím se dostal nejvýše od května 2000.

Vzhůru zamířily také akcie některých dalších firem, které se v posledních dnech ještě příliš nezvýšily. To se týká například telekomunikační společnosti NTT DoCoMo či maloobchodního podniku Daiei. Akcie těží z přílivu investic, protože obchodníci počítají s dalším zlepšením stavu japonské ekonomiky.

Téměř procento hodnoty ale ztratil index realitního trhu, který tak zareagoval na zprávy, že centrální banka zpřísní dohled nad půjčkami v tomto odvětví. Činitelé banky ale tyto úvahy později vyvrátili a uvedli, že zatím nevidí ohrožení ekonomiky v důsledku vysokých půjček.

Na devizovém trhu dál oslabil dolar, ale během dne pokles zastavil. Na kurz americké měny stále působí očekávání, že cyklus zvyšování úrokových sazeb je ve Spojených státech téměř u konce. Dolar v posledním roce těžil právě z podpory vyšších úroků, která zvyšovala jeho atraktivitu mezi zahraničními investory.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2105 USD, a oslabil tak z předchozích 1,2062 USD. Vůči japonskému jenu zpevnil na 116,17 ze 115,73 JPY, a podobně euro proti jenu vystoupilo na 140,65 z předchozího kurzu 139,61 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK