Paroubek jednal se Zedníkem o investičních pobídkách pro Hyundai

05.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 5. ledna (ČTK) - O investičních pobídkách pro korejskou automobilku Hyundai v Ostravě jednal premiér Jiří Paroubek s ostravským primátorem Alešem Zedníkem (oba ČSSD). Zedník odlétá 9. ledna s vládní delegací do Soulu, kde se uskuteční prezentace připravenosti moravských průmyslových zón Nošovice, Mošnov a Holešov. Korejci by mohli na závěr prezentací sdělit, zda si vybrali některou z uvedených lokalit pro výstavbu své nové evropské automobilky s výrobní kapacitou 1000 vozů denně. Sdělila to Marie Václavková z ostravského magistrátu.

"Pan primátor mě seznámil s přípravou zóny Mošnov, která je jeho srdci blíže, než jsou Nošovice, ale plně respektuje to, že ta investice s největší pravděpodobností půjde do Nošovic," řekl novinářům po schůzce premiér. Podle něj by velká část subdodavatelů automobilky mohla získat rozumné zázemí právě v Mošnově. "Těch 219 hektarů je rozsah, který umožní mít tam hodně investorů a vytvoří se tisíce pracovních míst," míní Paroubek.

Do Koreje odlétá příští týden na jednání o investici automobilky Hyundai v ČR spolu s vládními i regionálními činiteli také hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš (ODS). Jeho účast ale nechápe moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský (ODS), který sám nepojede. "Moc jeho cestu nechápu, protože v Koreji bude česká delegace mluvit hlavně o investičních pobídkách České republiky pro Hyundai a bude upřesňovat technické záležitosti. Nebude se rozhodovat, kam Hyundai svou investici umístí. Automobilka se už dříve vyjádřila, že jasně preferuje zónu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Navíc zóna v Holešově je pro automobilku Hyundai malá," řekl Tošenovský dnešnímu Právu.

Paroubek ale Lukášovu účast nekritizoval. "Pokud pan hejtman Zlínského kraje pojede, tak pojede. Určitě máme zájem získávat další investice i do Zlínského kraje," reagoval.

Paroubek dodal, že ve středu jednal s jádrem vládní delegace, která odjíždí do Koreje jednat s Hyundai. "Řekli jsme si, jaké jsou mantinely pro jednání. Já jsem přesvědčen, že z velkorysých čísel, které jsem včera (ve středu) schválil, že se dohodneme a že ta první lokalita, o kterou Korejci budou uvažovat, jsou Nošovice. Jsem o tom na 95 procent přesvědčen," dodal premiér.

Hanuš Krejčí z CzechInvestu v prosinci řekl, že by Hyundai mohl od státu získat investiční pobídky v celkové hodnotě až 3,5 miliardy korun. Do této částky jsou zahrnuty přímé investiční pobídky i daňové prázdniny.

Hyundai plánuje stavbu své pobočky, která by dodávala ročně kolem 300.000 vozů zejména na evropský trh, zřejmě v některé z lokalit v Česku, nebo v Polsku. Počítá se s investicí 35 až 40 miliard korun, továrna by měla přímo zaměstnat kolem 3000 lidí, v dodavatelských firmách by mohlo podle agentury CzechInvest vzniknout více než 10.000 nových pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK