ČKA bude zřejmě za pohledávku za Setuzou žádat zhruba 465 mil. Kč

05.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. ledna (ČTK) - Česká konsolidační agentura bude zřejmě za pohledávku ve výši 4,1 miliardy korun za firmou Setuza požadovat od Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu zhruba 465 milionů korun. Vyplývá to z informací ČKA. Podle mluvčího PGRFL Tomáše Vyšohlída je tato cena v předpokládaných mezích a fond je připraven pohledávku převzít. Stát chce s její pomocí získat v Setuze ztracený vliv.

ČKA dostala dvě tržní ocenění pohledávky za Setuzou. Posudek Ernst&Young stanovil cenu na 465 milionů korun, posudek od firmy PROFI-TEN na 439 milionů korun. Výše kupní ceny, kterou bude agentura požadovat, podléhá schválení její dozorčí rady. "Navrhuje se, aby cena odpovídala vyššímu z ocenění," uvedl mluvčí ČKA Jiří Pekárek. O převodu pohledávky z ČKA na PGRLF rozhodla v půli listopadu vláda.

Potravinářskou firmu ovládl počátkem listopadu Český olej, který v ní do té doby měl podíl 49,92 procenta. Podpůrný fond na něj byl totiž nucen převést 38 procent akcií Setuzy a podíl Českého oleje po přikoupení dalších akcií překročil 90 procent.

PGRLF bude podle dřívějšího vyjádření ředitele Petra Buchala s pomocí pohledávky 4,1 miliardy korun usilovat o získání majority v Setuze. "Jednání se zástupci firmy i jejího majoritního vlastníka probíhají," uvedl Vyšohlíd.

Také ministr zemědělství Jan Mládek dříve řekl, že dává v případě Setuzy přednost dohodě a obnovení státního vlivu v této firmě. Krajní možností by ale podle něj bylo i poslání podniku do konkurzu.

Kvůli netransparentnímu převodu akcií Setuzy z PGRLF na Český olej padlo trestní oznámení na neznámého pachatele. Převod se uskutečnil na základě opční smlouvy z roku 2002, která byla připravena tehdejším vedením ministerstva zemědělství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK