Americké akcie pokračovaly v růstu díky technologickým titulům

06.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 6. ledna (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek posílily v čele s technologickými tituly, které byly podpořeny příznivými vyhlídkami pro letošní rok. Akciový trh tak navzdory poklesu firem Boeing a Wal-Mart Stores zaznamenal již třetí nárůst za sebou.

Dow Jonesův index 30 nejvýznamnějších titulů se zvýšil o 0,02 procenta na 10.882,15 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 0,59 procenta na 2276,87 bodu, což představuje jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu od května 2001.

Výrobce programovatelných čipů Xilinx posílil o šest procent poté, co zvýšil odhad čtvrtletních tržeb. Nadšení z nových produktů na veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas navíc naznačilo silnou poptávku po polovodičích.

Výrobce letadel Boeing však oslabil o 1,2 procenta na 70,33 dolaru, protože makléřská společnost Banc of America Securities zhoršila doporučení k jeho akciím na "neutrální" z "kupovat". Firma rovněž snížila cílovou cenu akcií Boeingu na 72 dolarů ze 73 dolarů.

Největší světová maloobchodní společnost Wal-Mart Stores klesla o 1,4 procenta. Firma uvedla, že zisk ve čtvrtém čtvrtletí pravděpodobně dosáhne pouze dolní hranice její prognózy, protože prosincové tržby zaostaly za očekáváním.

Na devizovém trhu dolar oživil vůči euru poté, co byl v předchozích dvou dnech pod tlakem kvůli rostoucímu očekávání, že se blíží konec zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech. Euro vůči dolaru v závěru obchodování v New Yorku oslabilo o 0,2 procenta na 1,2101 USD. K japonskému jenu zůstal dolar bez větších změn na 115,89 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK