Firmy mohou obchodovat emise na burze přes českého brokera

06.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. ledna (ČTK) - Tuzemské společnosti získaly možnost obchodovat transparentním způsobem na nejlikvidnějším trhu s kontrakty na emise oxidu uhličitého Powernext. Členem této pařížské burzy se stala 5. ledna tuzemská firma Pravda Capital, uvedl zpravodajský server EuroOnline. Údaje zveřejnily i webové stránky burzy.

Na burze Powernext se denně obchoduje v průměru s třiceti tisíci povolenkami. Největší výhodou Powernextu je jednoduchost obchodování, průhlednost a rychlost, poněvadž obchody jsou vypořádány v den jejich uzavření.

Domácí podniky si zatím většinou potenciál obchodování s emisemi neuvědomují a odkládají obchody na poslední chvíli. Proto se v ČR na konci roku objevila zvýšená nabídka povolenek, což dokonce přispělo k poklesu ceny na mezinárodním trhu a zisk z prodeje zůstal daleko za očekáváním. Současná cena povolenek je na úrovni 21 eur za tunu.

Společnost Pravda Capital s.r.o., kterou vlastní Jan Pravda, patří mezi 33 členů trhu Powernext Carbon. Pravda Capital se zaměřuje na poradenství podnikům. K jejím klientům patří Aliatel, ČEZ či Orco Property Group.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK