Majetková přiznání nejdřív po volbách, ČSSD nepodpoří návrh KSČM

06.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. ledna (ČTK) - Majetková přiznání parlament schválí nejdříve po volbách. Už teď je sice ve sněmovně komunistický návrh příslušného zákona, úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale dnes novinářům řekl, že pro sociální demokraty je nepřijatelný. Pokud měl mít zákon aspoň teoretickou šanci na přijetí ještě do června, museli by pro něj hlasovat spolu s komunisty i poslanci ČSSD. Sobotka naznačil, že sociální demokraté budou po volbách prosazovat vlastní verzi zákona.

Nemělo by však podle něj jít o normu s plošným dopadem, která by "obtěžovala" občany, ale o zákon, který by bránil legalizaci příjmů z korupce a kriminality.

Koaliční partneři ČSSD i opoziční ODS návrh plošných majetkových přiznání odmítají. Komunistická předloha zákona už tak neměla velkou naději na definitivní schválení. Dosud totiž nemá za sebou ani první kolo parlamentní debaty, a vážně jí hrozí, že do voleb závěrečné schvalování nestihne. Dnešním Sobotkovým vyjádřením se její šance na schválení ještě snížily.

ČSSD slibovala majetková přiznání již před minulými volbami. Nakonec ve vládě souhlasila s kompromisem a spokojila se s tím, že koaliční partneři přistoupili aspoň na zavedení registračních pokladen, což sociální demokraté také slíbili.

Sobotka dnes neřekl, zda a v jakém rozsahu ČSSD ve svém novém volebním programu opráší některé starší sliby, jako jsou plošné dětské přídavky či svěřenecký fond pro novorozence. Uvedl ale, že ČSSD nebude tyto věci "mechanicky opakovat". Je podle něj možné, že se v jejím programu objeví v nějaké "poučenější" podobě. Třeba o přídavcích na děti podle něj ČSSD ještě diskutuje a chtěla by, aby do budoucna "více pomáhaly", byly efektivnější a aby ubylo administrativy spojené s touto dávkou. "Konkrétní podobu představíme v rámci programové konference (koncem ledna)," dodal.

Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) ale koncem loňského roku hovořil o tom, že ČSSD stále chce prosadit plošné přídavky, a to pokud možno ještě do voleb.

Sobotka dnes řekl, že volebním programem se bude zabývat i předsednictvo strany příští sobotu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK