Sobotka: Dozorčí rada ČKA o oddlužení Setuzy ještě nerozhodla

06.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. ledna (ČTK) - Dozorčí rada České konsolidační agentury zatím podle ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD) nerozhodla o záměru vlády převést dluhy potravinářské firmy Setuza u konsolidační agentury na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond (PGRLF). Předseda dozorčí rady ČKA Vlastimil Tlustý (ODS) podle dnešních Hospodářských novin tento plán vlády na převod dluhů Setuzy odmítá.

"Nevím o tom, že by dozorčí rada (ČKA) chtěla zablokovat převod pohledávky (vůči Setuze) na PGRLF. Zaznamenal jsem pouze vyjádření předsedy dozorčí rady (Tlustého), který vyjádřil svůj osobní názor," řekl dnes novinářům Sobotka. Tlustý ale podle něj nemůže mluvit za celou dozorčí radu ČKA. "Je to jeho osobní názor a předpokládám, že o této věci (převodu pohledávky ČKA u Setuzy) bude dozorčí rada hlasovat," dodal Sobotka.

Převod dluhu Setuzy z ČKA na PGRLF je podmínkou toho, aby rolnický fond mohl jednat s vlastníky Setuzy a dluh přeměnit na akciový podíl ve firmě.

Tlustý ale tvrdí, že agentura by měla nabídnout pohledávku o nominální hodnotě 4,1 miliardy korun k prodeji ve standardní veřejné soutěži. "Agentura má přece povinnost minimalizovat ztráty a ne pomáhat vládě, když chce z jakýchkoli důvodů získat v některé firmě vliv," prohlásil.

ČKA obdržela dva posudky oceňující tržní cenu pohledávky. Firma Ernst&Young ji ocenila na 465 milionů korun, firma PROFI- TEN na 439 milionů.

"Vláda se sice rozhodla převod uskutečnit, ale dozorčí rada to ještě projedná. Upozorníme na fakt, že se nepostupuje standardní cestou. Nechci se nechat zavřít," dodal Tlustý. Vláda však může převod pohledávky z ČKA na PGRLF schválit, a to i přes námitky dozorčí rady agentury.

Stát o svůj podíl v Setuze přišel kvůli tajné dohodě s firmou Český olej, která Setuzu ovládá. Před třemi lety ji schválil tehdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK