Vláda prý nechystá do voleb kromě Aera další privatizaci

06.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. ledna (ČTK) - Vláda nechystá do červnových parlamentních voleb kromě dokončení prodeje společnosti Aero Vodochody žádnou další privatizaci. Na tiskové konferenci to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka s tím, že privatizace Českých aerolinií je podle něho střednědobým úkolem, na kterém by ale obměněný management firmy měl již začít pracovat. "To není věc, kterou by realizovala tato vláda," dodal.

Stát ve výrobci letadel Aero prodává téměř stoprocentní podíl a dluhy firmy za více než deset miliard korun.

Stát rovněž vlastní z velké části České aerolinie - ministerstvo financí drží přes 56 procent a Česká konsolidační agentura 34 procent akcií. V tomto týdnu odstoupil prezident firmy Jaroslav Tvrdík a měl by ho nahradit Radomír Lašák z ČEZ, který by měl ČSA připravit k privatizaci. Mezi významné firmy s podílem státu patří především ČEZ.

Mezi deseti zájemci o Aero převažují finanční investoři, kteří mají spíše než o výrobu letadel či jejich součástí zájem o lukrativní pozemky a přistávací dráhu. Jde o konsorcia Benson RPG, Český letecký průmysl, PPF a J&T, Tav-Zeveta a společnosti Aero Kilcullen Consortium, Eco-investment, HTC holding, Oakfield, Piaggio Aero Industries Group a Slovácké strojírny.

Uchazeči předloží nejpozději do 25. ledna nabídky s vlastním podnikatelským záměrem. O novém majiteli by kabinet měl rozhodnout definitivně v květnu.

Stát naposledy Aero prodal americké společnosti Boeing v roce 1998. Firmě, která dnes zaměstnává zhruba 1600 lidí, však nové majetkové uspořádání příliš nových zakázek nepřineslo a stát loni podíl v Aeru odkoupil zpět včetně dluhů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK