Analytik: Ceny ropy budou letos asi mezi 50 až 70 USD za barel

06.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. ledna (ČTK) - Ceny ropy se v letošním roce budou pohybovat zřejmě mezi 50 až 70 dolary za barel. Krátkodobě jsou možné i růstové vlny, růst ceny na nové maximum je ale málo pravděpodobný. Vyplývá to z analýzy společnosti Colosseum.

"Naše analýzy ukazují, že po čtyřletém růstovém trendu utvořil trh ropy loni na podzim vrchol a dostal se do fáze korekce," uvedl analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko. Korekce obvykle trvá několik měsíců a cena v té době klesá nebo stagnuje. Případný růst cen ropy by měl být omezen minimálně v letošním prvním pololetí předchozími maximy na úrovni 70 dolarů za barel. "Je však možný i další pokles pod poslední minimum 55 USD za barel," dodal analytik.

Růst ceny nad 70 dolarů za barel je podle Pírka letos velmi málo pravděpodobný. Zdražování nad tuto úroveň by se dalo čekat v případě, že se objeví nečekaná událost světového rozsahu, například válka či přerušení dodávek jednoho z deseti největších producentů ropy.

Z dlouhodobého pohledu zhruba pěti let ceny ropy ve světě zřejmě dál porostou. "Konkrétní cenové úrovně nelze předpovědět, ale i 100 i 200 USD za barel nelze vyloučit," uvedl Pírko. Nabídka ropy totiž je a bude omezená, pravděpodobnost objevení nových významných nalezišť ropy je prý mizivá. A i přes to, že rostou ceny ropy a pohonných hmot, k poklesu spotřeby nedochází. "Je potřeba ještě vyšších cen, aby došlo k omezování spotřeby," dodal Pírko.

Aktuálně se cena severomořské ropy Brent dostala nad hranici 62 dolarů a je na nejvyšší úrovni od začátku října loňského roku. Cena americké lehké ropy činí asi 63,20 USD. Za prudkým růstem cen se skrývá obnovený zájem velkých investičních fondů kvůli vývoji na Blízkém východě, kde je hlavním tématem zdravotní stav izraelského premiéra Ariela Šarona.

Průměrná cena benzinu v České republice podle údajů společnosti CCS činila ve čtvrtek 28,08 koruny za litr, což je proti pondělí o sedm haléřů nižší cena. Nafta se prodávala za 27,80 Kč, tedy o tři haléře levněji než před čtyřmi dny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK