Koruna posílila na 23,78 Kč/USD, k euru stála na 28,90 Kč

06.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. ledna (ČTK) - Česká měna v pátek posílila k dolaru o téměř 15 haléřů na 23,78 Kč/USD, kde byla okolo 17:00. Důvodem byl propad americké měny na světových trzích po datech z trhu práce v USA. Vůči euru se koruna pohybovala okolo 28,90 Kč/EUR, kde ji zastihl i závěr obchodování. Vyplývá to z informací společnosti Patria.

"Koruně se dnes nedostalo dalších impulzů z regionu a obchodovala se v pásmu 28,86 až 28,93 Kč/EUR," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Zajímavější byl vývoj na eurodolarovém trhu. Ve chvíli, kdy statistika ukázala, že počet pracovních míst v nezemědělském sektoru Spojených států v prosinci stoupl třikrát méně než v listopadu, dolar rychle oslabil až na 1,218 za euro, dodal analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Tento ukazatel se v USA považuje za jeden z nejdůležitějších indikátorů, v jaké kondici se ekonomika nachází, uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Málo nových míst znamená horší kondici ekonomiky. Ta podle ní představuje nižší pravděpodobnost dalšího zvyšování úrokových sazeb, které zase znamenají nižší úročení dolaru a tedy jeho nižší atraktivitu.

Domácí měna by podle Pikory nyní k překonání silné bariéry na úrovni 28,85 Kč/EUR potřebovala nějakou velmi příznivou zprávu. Tou by mohlo být například oznámení, že sedmá největší automobilka světa v ČR skutečně zahájí výstavbu nového závodu. "Kdy přesně se zprávu o rozhodnutí Hyundai dozvíme, trh zatím neví," poznamenal.

Dalším možným podporujícím faktorem pro zpevnění koruny je podle Škopa možnost pokračování oslabování dolaru. Riziko pro vývoj kurzu tuzemské měny v příštím týdnu představuje hlasování polských poslanců o návrhu státního rozpočtu na rok 2006, uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK