Koruna oslabila na 28,80 Kč/EUR a 23,94 Kč za dolar

12.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 12. ledna (ČTK) - Česká měna ve čtvrtek oslabila vůči dolaru téměř o 30 haléřů na 23,94 Kč/USD, kde stála po 17:00. Důvodem bylo prudké zpevnění americké měny na světových trzích. K euru koruna sestoupila z rekordních hodnot a poklesla zhruba o deset haléřů na závěrečných 28,80 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

Domácí měna oslabila z ranních 28,70 Kč/EUR až na úroveň 28,80 Kč za euro, uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Slovenská měna ztratila osm haléřů. Zasedání polského Sejmu bylo odloženo až do 25. ledna, a odkládá se tedy i hlasování o tamním státním rozpočtu. Vývoj na polské politické scéně bude podle něj nadále rozhodující pro náladu v regionu.

Koruna dnes postrádala nové klíčové informace. Řada investorů ztratila s korunou trpělivost a s heslem lepší vrabec v hrsti než holub na střeše si takzvaně vybírala své zisky, doplnila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Toto oslabení bude podle ní pokračovat i v dalších dnech až zhruba do úrovně 29,00 Kč/EUR, kde se prý znovu obrátí v posilování.

Dolar vyskočil vůči euru jednu chvíli až na 1,201 USD/EUR, poté mírně oslabil. Dnešní události vyznívaly pro americkou měnu pozitivně, upozornil analytik Patria Online Tomáš Vlk. Už ponechání úrokových sazeb Evropské centrální banky beze změny motivovalo některé investory ke spekulacím a nákupům dolaru. Následně byla zveřejněna americká obchodní bilance, jejíž deficit tentokrát klesl, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK