Ceny v průmyslu v prosinci po dvou letech poprvé klesly

13.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. ledna (ČTK) - Průmyslové ceny se v prosinci meziročně snížily o 0,3 procenta. Je to první pokles celkové cenové úrovně průmyslu po 24 měsících, oznámil Český statistický úřad. Klesaly ceny základních kovů, hutních a kovodělných výrobků, potravinářských výrobků, nápojů a tabáku. V listopadu se v průmyslové ceny proti loňsku nezměnily, v říjnu byly o 0,3 procenta vyšší.

V průměru za celý loňský rok stouply výrobní ceny průmyslu o tři procenta, což je o téměř polovinu pomalejší růst než v roce 2004, kdy činil 5,7 procenta, uvedl ČSÚ.

V prosinci se meziročně zmírnil růst cen koksu a rafinérských ropných výrobků na 4,9 procenta z listopadových 9,4 procenta. V hodnocení podle hlavních průmyslových skupin se nejvíce zvýšily ceny energií(o 5,9 procenta) a zboží dlouhodobé spotřeby (o procento). Naopak podle ČSÚ zlevnily především meziprodukty, a to o 3,7 procenta.

V meziměsíčním srovnání prosincové výrobní ceny v průmyslu klesly o 0,6 procenta. Rozhodující vliv na to měla o 6,1 procenta nižší cena koksu a rafinérských ropných výrobků, o 2,9 procenta levnější uhlí, lignit a rašelina, o 0,8 procenta nižší ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabákových výrobků a o půl procenta nižší ceny základních kovů, hutních a kovodělných výrobků.

Stavební práce zdražily v prosinci meziročně stejně jako v listopadu o 2,6 procenta, meziměsíčně vzrostly o 0,2 procenta.

Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře byly meziročně vyšší o 1,6 procenta (v listopadu o 2,3 procenta). Stouply například ceny služeb při pronájmu nemovitostí, dražší byly také peněžní služby. Meziměsíčně se ale celkově tržní služby snížily o procento.

Ceny v zemědělství meziročně v prosinci nadále klesaly, nižší byly o 5,2 procenta (v listopadu o šest procent). Rostlinné produkty zlevnily o 9,6 procent, například cena cukrovky byla nižší o 19,4 procenta, brambory o 18,9 procenta, zelenina však zdražila o 34,3 procenta a ovoce o 20,6 procenta. Živočišné výrobky byly levnější o tři procenta, přičemž ceny prasat klesly o 7,7 procenta, drůbeže 7,8 procenta. Cena skotu se naopak o 6,1 procenta zvedla. V meziměsíčním srovnání byly ceny zemědělských výrobců nižší o 0,2 procenta.

V ostatních zemích Evropské unie jsou zatím dostupné údaje za listopad. V měsíci, kdy v České republice ceny v průmyslu meziročně stagnovaly, vzrostly ceny v celé EU o 5,5 procenta. Nejvíce stouply ceny v Británii (o 12,5 procenta), pokles zaznamenalo pouze Polsko (o 0,2 procenta). Meziměsíčně se výrobní ceny v EU v listopadu zvýšily o 0,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK