Data z ekonomiky korunu nesrazila, je na 28,81 Kč/EUR

13.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. ledna (ČTK) - Páteční nepříznivá data z ekonomiky zatím neměla na kurz koruny výrazný vliv. Česká měna tak oslabila pouze o haléř na 28,81 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna naopak mírně posílila na 23,87 Kč/USD, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online.

Pátek přinesl pro kurz koruny dvě nepříliš příznivé zprávy. Průmyslové ceny se v prosinci meziročně snížily o 0,3 procenta, což byl první pokles po 24 měsících. Dále se tak zvyšuje šance pomalejšího růstu úrokových sazeb, což by pro korunu znamenalo menší atraktivitu.

Deficit běžného účtu platební bilance dosáhl 12,46 miliardy Kč, což je proti předpokladům skoro dvojnásobek. "Ani tento údaj nevyvolal zvýšené prodeje koruny, může však mít během dne mírně negativní vliv," uvedl Vlk.

Kurz všech středoevropských měn ovlivňuje i debata o možnosti předčasných volen v Polsku. Negativní vliv mělo rovněž prohlášení tamní zástupkyně centrální banky, že by ministerstvo financí mohlo oslabit zlotý.

Počátek týdne se naopak nesl v duchu vysokého zájmu investorů o střední Evropu a rekordního posilování místních měn. Česká koruna posílila na historické maximum 28,70 Kč/EUR, na rekord se dostala i slovenská koruna.

Silná úroveň měny zlevňuje dovážené zboží či dovolené v zahraničí a odvrací potřebu zvyšovat úrokové sazby. Doplácejí však na ni čeští vývozci, kteří za své zboží dostávají méně peněz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK