MD chce po ÚOHS zrušení předběžného opatření ohledně mýtného

13.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 13. ledna (ČTK) - Ministerstvo dopravy vyzvalo Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby zrušil předběžné opatření, které ministru Milanu Šimonovskému zakazuje uzavřít smlouvu na výstavbu a provoz mýtného se společnosti Kapsch. Uvedl to dnes server Euro OnLine. Ministerstvo výzvou uzavírá stanovisko k doplněnému podnětu vyřazeného konsorcia Mytia, o které je požádal ÚOHS, napsalo Euro.

"Zadavatel považuje veškeré stížnosti uvedené v návrhu konsorcia Mytia za neopodstatněné a jeho požadavky za neodůvodněné a požaduje, aby orgán dohledu řízení o návrhu uchazeče rozhodnutím zastavil. V případě rozhodnutí o zastavení řízení zadavatel žádá o zrušení předběžného opatření vydaného úřadem 21. prosince 2005," uvádí ministerstvo s tím, že průtahy způsobují České republice finanční ztráty.

Podle MD předběžné opatření bezdůvodně brání pokračování projektu mýtného v České republice a může způsobit ČR škodu velkého rozsahu.

Ministerstvo chce uzavřít smlouvu s konsorciem vedeným rakouskou společností Kapsch, které jako vítěze doporučila výběrová komise. Vyřazení uchazeči podali podnět k ÚOHS, který vydaným předběžným opatřením ministerstvu brání smlouvu uzavřít.

Předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina posunul termín pro oznámení rozhodnutí o regulérnosti tendru na elektronické mýtné na 23. ledna kvůli složitosti kauzy a pozdějšímu podání podnětu italskou společností Autostrade.

Do tendru na mýtné se přihlásila čtyři konsorcia: Autostrade, A-way, Kapsch a Mytia. Výběrová komise Autostrade, A-way, a Mytii vyřadila již v prvním kole, výhodnost jednotlivých nabídek tedy nehodnotila. Autostrade a Mytia podaly podnět k ÚOHS poté, co jim MD zamítlo námitky proti rozhodnutí komise. A-way nabídla výstavbu a provoz systému za 34 miliardy korun, Kapsch za 22,1 miliardy korun, Autostrade za 17,6 miliardy korun a konsorcium Mytia (Ascom/Fela/Damovo/ABD Group) za 15,1 miliardy korun. Všechny firmy hodlají využívat mikrovlnnou technologii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK