HN: CK Fischer je po pěti letech v zisku

17.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. ledna (ČTK) - Cestovní kanceláři Fischer se podle dnešních Hospodářských novin poprvé po pěti ztrátových letech podařilo dostat z červených čísel. Ještě loni CK Fischer vykázala ztrátu přibližně 200 milionů korun. "Po několika letech jsme opět v zisku. Za rok 2005 očekáváme hospodářský výsledek ve výši šedesát milionů korun," cituje deník ředitele kanceláře Jiřího Jelínka.

CK Fischer se podařilo do kladných hodnot dostat díky důkladným změnám, které v uplynulých letech ve firmě proběhly. "Propustili jsme asi pětinu lidí," řekl HN mluvčí CK Dan Plovajko. Na zisku se ale podepsala i změna orientace na náročného klienta a podle Plovajka i přetrhání veškerých vazeb s leteckou společnosti Fischer Air.

Podle HN se však dařilo nejen CK Fischer. Vysoké zisky si připíšou i její konkurenti: Čedok, Exim Tours a Firo-tour. Společnost Exim Tours s téměř 90 miliony korun bude vůbec nejziskovější na trhu. Zisky až 15 milionů a 30 milionů očekává i Firo-tour, respektive Čedok.

Minimálně každý druhý Čech, který odjel loni na organizovanou dovolenou, si přitom koupil zájezd právě u "velké čtyřky". S největšími kancelářemi v zemi loni odjelo do zahraničí téměř 700 tisíc lidí. To je podle HN asi o pětinu klientů více než v roce 2004.

Čtyřka tak stále více ovládá český trh s turistikou, naopak malých CK ubývá. Zatímco ještě před třemi lety jich bylo kolem 1100, nyní je to přibližně 700. I tak je v Česku v přepočtu na jednoho obyvatele více cestovních kanceláří než v zemích unie, píšou HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK