Průzkum: Polovina firem sleduje činnost zaměstnanců na internetu

17.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. ledna (ČTK) - Téměř polovina českých firem sleduje činnost svých zaměstnanců na internetu a deset procent podniků kontroluje i obsah elektronické pošty. Vyplývá to z průzkumu, společnosti Ernst & Young, časopisu DSM a Národního bezpečnostního úřadu. Počet podniků, které dohlížejí na brouzdání pracovníků po webu, se v ČR v posledních letech zvyšuje.

Firmy díky tomu lépe kontrolují produktivitu práce svých zaměstnanců a zároveň zvyšují zabezpečení svých počítačových sítí.

Jan Fanta ze společnosti Ernst & Young novinářům řekl, že zatímco v roce 2001 monitorovalo činnost zaměstnanců na internetu 40 procent oslovených firem, loni tento ukazatel vzrostl již na 48 procent. Obsah elektronické pošty zaměstnanců podle loňského průzkumu kontrolovalo stejně jako v roce 2001 zhruba deset procent podniků.

Rostoucí počet firem dohlížejících na brouzdání zaměstnanců po internetu odborníci přisoudili tomu, že na web má přístup stále větší počet pracovníků, což zvyšuje riziko například zavirování počítačových sítí. Zatímco v roce 1999 se na internet z firemních počítačů dostalo 17 procent zaměstnanců, loni jich byla již polovina.

"Daní za zlepšení přístupu zaměstnanců k informacím je výskyt bezpečnostních incidentů spojených s internetem. Internet a email spolu s vlastními zaměstnanci považují české společnosti za největších hrozbu pro bezpečnost svých informačních systémů," upozornil Fanta.

Nejčastějším bezpečnostním problémem, který souvisí s využíváním internetu, je infikování firemních počítačů virem získaným z přílohy v elektronické poště (72 procent firem). Zavirování počítače souborem staženým z internetu uvedlo 56 procent a obdržení fingovaných anebo podvodných emailů 44 procent procent podniků. Zneužívání internetu a emailu vlastními zaměstnanci je na stabilní úrovni kolem 32 procent společností.

České firmy v posledních letech mnohem více dbají také na zvyšování kvality technického zabezpečení internetu. "Naprostá většina společností, 93 procent, dnes využívá firewall. Běžná je i kontrola přítomnosti počítačových virů, která se provádí v 86 procentech dotazovaných společností," uvedl Viktor Siege z časopisu DSM - data security management.

Více než 60 procent českých podniků využívá alespoň v jedné oblasti informačních systémů a technologií outsourcing. "Nejčastěji to je internetové připojení ve 42 procentech případů, provoz a údržba systému u 23 procent společností a finanční nebo účetní systém u 14 procent společností," řekl Siege.

Outsourcing podle něj využívají nejčastěji banky, finanční společnosti, potravinářské a zemědělské firmy. "Alarmující ale je, že naprostá většina společností přitom nehodnotí informační bezpečnost svého dodavatele služeb informačních systémů a technologií. Využití nezávislé třetí strany pro posouzení informační bezpečnosti dodavatele udává mizivé jedno procent oslovených společností," upozornil na slabou stránku chování českých podniků Siege.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK