Městský soud poslal do konkurzu síť 11 lékáren West-Pharm

17.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. ledna (ČTK) - Městský soud v Praze prohlásil minulý týden konkurz na majetek akciové společnosti West-Pharm, která v ČR provozuje síť 11 lékáren. Návrh na konkurz podala společnost Alliance UniChem CZ, které West-Pharm dlužila téměř 19 milionů korun. Správcem konkurzní podstaty společnosti West-Pharm soud jmenoval Adama Sigmunda. ČTK informaci získala z internetových stránek ministerstva spravedlnosti.

ČTK se dnes nepodařilo získat stanovisko vedení společnosti West-Pharm. Pracovnice její pražské centrály ČTK pouze řekla, že všech 11 lékáren West-Pharm je v provozu. West-Pharm má lékárny v prodejnách Ikea, Tesco, Globus, Interspar a Kaufland. Podle zjištění ČTK v úterý byla otevřena například lékárna West-Pharm v hypermarketu Tesco v Praze-Zličíně.

V roce 2004 společnosti West-Pharm klesly tržby za prodej zboží a vlastních výrobků a služeb z 365 milionů korun v roce 2003 na 213 milionů korun. Naopak čistý zisk společnosti West- Pharm v roce 2004 činil 181 milionů korun proti ztrátě 72 milionů korun v roce 2003. West-Pharm měla na konci roku 2004 základní kapitál deset milionů korun, její vlastní kapitál byl v mínusu 34,2 milionu korun a cizí zdroje firmy obnášely 88 milionů korun.

V Česku je 2225 lékáren, přičemž většinu provozují soukromí lékárníci. V posledních letech se ale i v ČR začínají formovat řetězce lékáren. Sítě lékáren v Česku budují například společnosti Lékárny Lloyds či Česká lékárna. Česká lékárna má nyní v tuzemsku 34 provozoven a Lékárny Lloyds 45 lékáren. "Lékáren, které v v ČR provozují specializované řetězce, je nyní zhruba 200," řekl dnes ČTK Jan Lansberg ze společnosti Lékárny Loyds.

Prodej léků již ale zahájily také drogistické řetězce. Například společnost Droxi loni na podzim provozovala ve svých českých drogeriích první tři lékárny. Do pěti let chce mít Droxi v tuzemsku až 40 lékáren.

Výdaje za léky se v posledních letech v ČR stále zvyšují. Například od loňského ledna do září vydali lidé a pojišťovny za léky 48,5 miliardy korun, což bylo v meziročním porovnání o pětinu více. Spotřeba vzrostla zhruba o 16 procent na 280 milionů balení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK