ERÚ prozkoumá ceny plynu RWE i za druhé pololetí

17.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. ledna (ČTK) - Energetický regulační úřad prošetří ceny plynu, které účtovali společnost RWE Transgas a regionální distributoři ve druhém pololetí minulého roku. Úřad dříve zkoumal ceny z první poloviny roku, na které si stěžovalo několik velkoodběratelů. Na jejich podnět obnovil ERÚ od letošního roku regulaci cen plynu pro všechny odběratele. Řekl to místopředseda úřadu Blahoslav Němeček.

"Po zjištěných skutečnostech jsme se rozhodli provést cenovou kontrolu také za druhé pololetí roku 2005, a teprve potom přijmout konečné rozhodnutí," uvedl Němeček.

Kontrola cen za druhé pololetí je podle něj nezbytná kvůli uzavření cenových sporů mezi zákazníky a distribučními společnostmi a pro stanovení přesné výše neoprávněného majetkového prospěchu ve vztahu mezi RWE Transgas a distribučními společnostmi. "Předpokládáme, že výsledky kontroly za celý rok 2005 budou k dispozici na přelomu února a března," doplnil.

RWE Transgas kritiku za příliš vysoké ceny odmítá a uvádí, že do cen promítal rostoucí ceny topných olejů na světových trzích. Některé velké firmy si loni stěžovaly, že jim ceny plynu stouply o několik desítek procent a růst považovaly za nepřiměřený. ERÚ jim dal znovuzavedením regulace cen za pravdu. Podnikatelé podle ERÚ ušetří v příštím roce cenovou regulací zhruba 1,5 miliardy korun.

Kvůli cenám plynu zahájil v listopadu s RWE Transgas správní řízení Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Firmu podezřívá ze zneužití dominantního postavení na trhu s plynem a z nevýhodných smluv pro distributory mimo skupinu RWE.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK