Koruna oslabila na 23,87 Kč/USD, k euru byla kolem 28,80 Kč

17.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. ledna (ČTK) - Česká měna v úterý oslabila k dolaru o více než deset haléřů na závěrečných 23,87 Kč/USD. Důvodem bylo zpevnění americké měny na světových trzích. Vůči euru se koruna pohybovala kolem 28,80 Kč/EUR, po 17:00 byla o dva haléře silnější. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

Na domácím devizovém trhu panoval klid. Trh podle očekávání nereagoval na ranní data o listopadových maloobchodních tržbách, které překvapily svým vyšším než očekávaným růstem. Kurz se po převážnou většinu dne držel v úzkém pásmu 28,78 až 28,82 Kč za euro, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Pro korunu je koulí na noze polský zlotý, míní analytik Volksbank Vladimír Pikora. "Investoři vyprodávají středoevropská portfolia, a tlačí tím domácí měnu ke slabším hodnotám. Za tohoto negativního prostředí je až překvapivé, že koruna neoslabuje ještě výrazněji," dodal.

Nad vodou podle něj drží korunu stále ještě nerozhodnutá investice korejské automobilky Hyundai. "Zdá se tedy, že dokud se situace v Polsku nevyjasní, nebo nebude zveřejněno kladné rozhodnutí Hyundai, neotevře se koruně cesta k návratu na historická maxima," podotkl Pikora. Ta jsou pod hodnotou 28,70 Kč/EUR.

Americká měna k euru razantně posílila a odpoledne dosáhla 1,206 USD/EUR. Slabý dolar podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové neodpovídal aktuálnímu stavu americké a evropské ekonomiky. Americká měna může nyní mít otevřenou cestu k rychlému propadu až na 1,160 USD/EUR, což by zároveň znamenalo rychlé oslabení tuzemské měny během jednoho až dvou měsíců až k 25,00 Kč/USD, poznamenala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK