Cena ropy kvůli Nigérii a Íránu překročila 65 USD

17.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 17. ledna (ČTK) - Ceny ropy dnes vzrostly o více než jeden dolar a americká ropa se dostala nad 65 dolarů za barel a na nejvyšší úroveň za tři a půl měsíce. Trh se obává dalších útoků ozbrojenců na ropná zařízení v Nigérii a vývoje kolem Íránu.

Cena americké lehké ropy stoupla v 16:40 SEČ o 1,43 dolaru na 65,35 dolaru za barel a předtím se vyšplhala až na 65,53 USD, nejvýše od 3. října. Severomořská ropa Brent posílila o 1,07 USD na 64,25 dolaru.

V Nigérii ozbrojenci, kteří předtím útočili na ropná zařízení v deltě Nigeru a zajali několik zahraničních pracovníků, pohrozili sérií nových útoků v příštích dnech. Požadují odchod všech ropných zaměstnanců z oblasti, která se podílí na nigerijské těžbě ropy naprostou většinou.

Trh věnuje pozornost i vývoji kolem Íránu, který vede spor se západními mocnostmi kvůli svému jadernému programu. Západ se chystá spor předat Radě bezpečnosti OSN, Írán však varoval, že nastolení ekonomických sankcí by znamenalo prudký růst cen ropy.

Nigérie je osmým největším exportérem ropy na světě a Írán je druhým největším. "Ceny jsou kvůli geopolitickému napětí mnohem vyšší," řekl agentuře Reuters analytik Citigroup Kyle Cooper.

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) dnes předpověděla, že letos svět pod tlakem ekonomik USA a Číny zažije další zrychlení růstu poptávky po ropě. Globální poptávka se zvýší o 2,2 procenta po loňském tempu 1,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK