Agrární komora požaduje zvýšení přímých plateb na 65 pct

17.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. ledna (ČTK) - Agrární komora požaduje, aby čeští zemědělci letos dostali vyšší přímé platby, než bylo dohodnuto. Původně se počítalo s tím, že po národním dorovnání dosáhnou letos v ČR přímé platby 63 procent úrovně ve starých členských zemích Evropské unie, nyní však zemědělci požadují jejich zvýšení na 65 procent, což by obnášelo zhruba půl miliardy korun z rozpočtu navíc.

Prezident AK Jan Veleba řekl, že o požadavku na zvýšení přímých plateb bude ve středu vedení Agrární komory jednat s ministrem zemědělství Janem Mládkem a ministrem financí Bohuslavem Sobotkou.

Sobotka tvrdí, že na případné navýšení přímých plateb by měl být primárně použit rezervní fond ministerstva zemědělství. Konkrétní závěry však vzejdou až ze středečního jednání, řekla mluvčí ministerstva financí Petra Krainová.

"Vzhledem k tomu, že loňský rozpočet dopadl lépe, než se předpokládalo, budeme po státu požadovat to, k čemu se zavázal na summitu v Kodani," řekl Veleba. "Tehdejší premiér Vladimír Špidla podepsal dorovnání přímých plateb na určitá daná procenta státem. Pro letošní rok to je na celkových 65 procent. Budeme proto žádat, co nám náleží," doplnil.

Zemědělci by letos měli z rozpočtu ministerstva zemědělství dostat na dorovnání přímých plateb na 63 procent zhruba sedm miliard korun. O posledních 800 milionech korun se mělo jednat na začátku letošního roku. Podle Veleby požadavek na 65procentní dotace zvýší tuto částku zhruba na 1,3 miliardy korun.

Přímé platby z unie letos vzrostou na 35 procent úrovně ve starých členských zemích proti loňským 30 procentům, stát je může doplatit až na 65 procent.

Při tak velkých rozdílech ve vyplácení podpor nemůže být české zemědělství podle Veleby konkurenceschopné. "Zatímco staré evropské země dostávají plných 100 procent, nových patnáct zemí má mnohem nižší příjmy podpor a to se projevuje sníženou konkurenceschopností u řady komodit. Nejhůře je na tom komodita obilí a některé speciální plodiny, zejména vinná réva," upozornil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK