Americké akcie dopoledne klesly kvůli dražší ropě

17.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 17. ledna (ČTK) - Hlavní akciové tituly dopoledne na Wall Street klesaly, protože investory odradil od nákupu akcií růst cen ropy. Pokles akciových indexů vyvolalo i čekání investorů na čtvrtletní výsledky hospodaření největších korporací.

Dow Jonesův index zahrnující třicítku nejsilnějších emisí burzy v poledne newyorského času klesl o půl procenta na 10.903 bodů. Index technologického trhu Nasdaq v 18 hodin SEČ oslabil o 0,6 procenta na 2302,7 bodu.

Trh čeká například na výsledky technologických firem Intel Corp. a International Business Machines Corp. IBM v jednu chvíli oslabila o 0,4 procenta na 82,84 dolaru a Intel klesl o 0,7 procenta na 25,62 dolaru.

Ceny ropy se zvýšily na 3,5měsíční maximum nad 65 dolarů kvůli obavám z přerušení dodávek na trh. Dražší ropa sice zvýšila zájem o akcie ropných koncernů, širší trh ale stáhla dolů. Negativně se na americkém akciovém trhu projevil i dopolední pokles akcií v Asii a Evropě.

"Ropa nad 65 dolary za barel není přínosem a lidé mají stále v mysli i situaci v Íránu," citovala agentura Reuters jednoho z obchodníků. Svět sleduje vývoj rozhovorů o íránském jaderném programu s některými evropskými státy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK